Kuntoutumis- ja liikuntasäätiö Peurungan tarina alkoi 50 vuotta sitten, kun Peurunka perustettiin erityisesti veteraanien kuntoutuslaitokseksi. Vuonna 1968 rekisteröidyn Korsuveljesten kuntouttamislaitoksen kannatusyhdistyksen tavoitteena oli rakentaa kuntouttamis- ja kylpylähoitolaitos sekä työklinikkakeskus Peurunkajärven rantaan.
Presidentti Urho Kaleva Kekkosella oli merkittävä rooli Peurungan historiassa. Peurunka oli Kekkoselle rakas paikka ja hänet nähtiinkin siellä usein. Kun poliittisesti sitoutumattomana toimijana tunnettu Korsuveljesten kuntosäätiö ei onnistunut saamaan Raha-automaattiyhdistyksen tukea, tarvittiin vahvaa vaikuttajaa turvaamaan Peurungan tulevaisuus. Urho Kekkosen vaikutuksella säätiön pelastajaksi saatiin Kansaneläkelaitos vuonna 1976. Samalla säätiön nimi muuttui Kuntoutumis- ja liikuntasäätiö Peurungaksi.
Kuluneen 50 vuoden aikana säätiö on kokenut monia vaiheita. Kansaneläkelaitos on irtaantunut toiminnasta ja säätiön hallintoneuvosto täydentää itseään itsenäisesti. Säätiö on onnistunut luomaan puitteet tytäryhtiölleen Peurunka Oy:lle. Tänä päivänä toiminta koostuu varallisuuden hallinnasta sekä yleishyödyllisestä tutkimustoiminnasta. Missiona on olla yleishyödyllinen yhteisö, joka tarjoaa kohtuuhintaisen ja asianmukaisen ympäristön laadukkaiden hyvinvointi-, terveydenhuolto- ja kuntoutuspalveluiden tuottamiseen.
”Kaikille, jotka tästä ovesta sisään tulevat, pystymme tarjoamaan sisältöjä ja neuvoja oman elämänsä hallitsemiseen.”
Ministeri Matti Puhakka, säätiön hallituksen puheenjohtaja 2003 – 2021
Vankat perinteet, vahva kotimainen tarina
Nykyaikainen ympäristö tulevaisuuden palveluiden jatkuvaan kehittämiseen
Tutkimustieto ja vaikuttavuus päätösten pohjana
Monipuolinen, kokonaisvaltainen elämänlaadun parantaminen
Yleishyödyllinen, pitkäjänteinen ja avoin yhteiskunnallinen toimija
Kuntoutumis- ja liikuntasäätiö Peurunka haluaa osaltaan panostaa vaikuttaviin ja näyttöön perustuviin palveluihin. Tieteellinen tutkimustoiminta kuuluukin keskeisesti osana Säätiön toimintaan. Tutkimustoimintaan kuuluu osallistuminen tutkimusyhteistyöverkostoihin sekä oma, ulkoisen rahoituksen tutkimus- ja kehittämistoiminta. Lisäksi Säätiö myöntää erilaisia tutkimusapurahoja tieteelliseen tutkimukseen, jonka tarkoituksena on edistää terveyttä ja hyvinvointia.
Peurungassa on pitkät perinteet terveys-, liikunta- sekä lääketieteellisen tutkimuksen saralla. Etenkin kuntoutustutkimus on vahvasti ollut osana arkea jo vuosikymmenien ajan. Tutkimustietoa hyödyntämällä voidaan tulevaisuudessakin tarjota asiakkaille entistä parempaa kuntoutusta sekä muita hyvinvointia edistäviä näyttöönperustuvia palveluita.
Tutkimushankerekisteri kokoaa yhteen perustiedot sekä keskeiset tulokset käynnissä olevista sekä jo päättyneistä tutkimuksista, joissa Kuntoutumis- ja liikuntasäätiö Peurunka on mukana toteuttajana.
Kuntoutumis- ja liikuntasäätiö Peurunka jakaa vuosittain julkisesti haettavia tutkimusapurahoja sekä apurahoja opinnäytetöihin. Rahoitettavan tutkimustoiminnan tulee tukea säätiön tavoitteita ja arvoja sekä huomioida ajankohtaiset tutkimus- ja kehittämistarpeet. Apurahoja myönnetään hyvinvoinnin edistämiseen liittyvään tieteelliseen tutkimustoimintaan. Tämä voi tarkoittaa perinteisemmän terveystieteellisen tutkimuksen rinnalla esimerkiksi näyttöön perustuvia hyvinvointipalveluita monitieteisellä näkökulmalla.
Rahoitettavan tutkimuksen tulee huomioida säätiön toiminnalle keskeisiä arvoja: monipuolisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin sekä elämänlaadun edistäminen, näyttöön perustuvuus, vastuullisuus, juurevuus sekä uudistuminen. Apurahoja voidaan myöntää kaikille aiheeseen soveltuville tieteenaloille.
Kuntoutumis- ja liikuntasäätiö Peurunka ja Jyväskylän yliopisto jakaa vuosittain tutkimusmäärärahoja tutkimusyhteistyön syventämiseksi. Myönnettävä rahoitus on tarkoitettu Jyväskylän yliopistossa tehtävään tutkimukseen.
hallituksen puheenjohtaja
hallituksen varapuheenjohtaja
jäsen
jäsen
jäsen
hallintoneuvoston puheenjohtaja