7 ja puoli vinkkiä parempaan jaksamiseen arjessa

Tunnistatko sinä omat voimavarasi ja oletko pohtinut arjen tasapainoa?

Tässä artikkelissa terveydenhuollon ammattilaisen vinkkejä jaksamisen tarkasteluun.

Jaksaminen, voimavarat ja uupuminen ovat oman terveytemme kannalta vakavia asioita. Ajassamme on syntynyt illuusio siitä, mitä kaikkea voimme ja pystymme, kun tarjolla on kaikki. Rajojen asettaminen ympäristölle mutta myös itselle on vastuullinen terveysteko. Aivot lopulta buuttaavat itse itsensä, jos emme huolehdi niiden toimintavalmiudesta ajoissa ja säännöllisesti.

Ota oman hoitavan tahon kanssa rohkeasti puheeksi, jos jaksaminen ja voimavarat mietityttävät ja pohtikaa voisiko kuntoutuskurssista olla hyötyä juuri sinulle. Kuntoutukseen hakeudutaan lääkärin lähetteellä.

Tässä Annen 7 ja puoli vinkkiä miten tunnistaa ja ottaa haltuun oma voimavaratilanne:

1. Tunne kalenterisi

Kokeile täyttää tavanomainen viikkosi kalenteriin jälkikäteisesti. Kirjaa mahdollisimman tarkkaan ylös kaikki tapahtumat, arjen rutiinit ja ennalta suunnittelemattomat tilanteet.

Ole tarkastelussasi rehellinen. Pohdit sitä itseäsi varten. Muista kirjata myös esim. Wilma-viestien purku, vanhempien luona vierailu sekä mokkapalojen leipominen varainkeruutapahtumaan. Kuinka täyttä arjessasi on?

2. Kenelle kaikille ja missä kaikkialla olet saatavilla?

Montako viestikanavaa sinulla on käytössäsi? Teams, sähköposti, Instagram, Twitter, snäp, Wilma, WhatsApp, Facebook jne.

Montako erilaista ryhmää, henkilökohtaista keskustelua, vertaistukiryhmää, harrasteporukkaa ja juorujengiä löydät? Mikä on roolisi kotona, lapsuudenperheessäsi, entä ystäväporukassa?

Mikä on missäkin kanavassa odote sille, miten olet tavoitettavissa, käytettävissä ja saatavilla?

Järjestä aikaa, jolloin et ole saatavilla tai ainakin rajatusti.

3. Nuku

Jos haluaa nukkua 8 tuntia, on mentävä nukkumaan vähintään 8 tuntia ennen heräämistä. Yksinkertaista. (Dream about it…)

Unihäiriöissä on hyvä olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Hyvä on muistaa myös, että uni on hyvin herkkä häiriintymään syystä, jos toisesta. Useimmilla ihmisillä on elämässään vaihe, jolloin uni on haastavaa.

Kiinnitä uneen huomiota ja arvota se korkealle prioriteeteissäsi.

4. EI:n sanominen

Harjoittelemalla tämäkin taito hioutuu ja rajojen löytymisestä ja asettamisesta tulee sujuvampaa. Syyllisyys ja häpeä hälvenevät harjoittelun myötä! Kieltäytyminen ei vaadi perusteluita kaverikseen (muuta kuin mahdollisesti lähisuhteissa ja työssä, jolloin perustelut kunnioittavat vastapuolta).

5. Kokonaiskuormitus

Jos jaksaminen mietityttää, älä aloita dieettiä, puolimaratonharjoittelua, kielikurssia tai keittiöremonttia. Palaa kohtaan 1.

6. Palautuminen

Joskus palautuminen ja paljon puhuttu pysähtyminen eivät tunnu mukavilta, vaan vauhdin hidastuessa pintaan pääseekin asioita, joita taitavasti olet väistänyt suorittamalla ja ylikierroksilla. (toimitus huomauttaa, että suorittamisen taito on todennäköisesti peritty ja ympäristön toimesta hyvin vaalittu, joten emme kaipaa edelleenkään syyllisyyttä ja häpeää).

Pysähtyminen usein tuo näkyville levon tarpeen määrän ja se voi myös yllättää. Ja jos uni on syystä tai toisesta häiriintynyt, lepoa voi kokea muillakin tavoin kuin nukkumalla!

Etsi oma keinosi pysähtyä ja raivaa tilaa levolle. Palaa kohtaan 1.

7. Sadan kohdan lista

Rajoja, toiveita ja haluja kartoittaaksesi 100 kohdan lista on toimiva työkalu. Kirjoita numerot 1-100 ja aloita jokainen kohta ” En haluaisi enää….”

Nämä eivät ole realistisia muutostarpeita vaan tuovat tietoisuuteen näkyväksi ja tarkasteltavaksi tunteita ja tarpeita arjen takaa.

Anna ajatusten viilettää vapaasti ja pysähdy tarkastelemaan vasta myöhemmin.

7. Ja se puolikas

Tämä ei ole vinkki. Tämä on lempeä muistutus siitä, että olet hyvä ja riittävä juuri noin! Arvosta itseäsi, kukaan muu ei tee sitä puolestasi. Sinua on koko maailmassa vain yksi.

Vinkkilistan keinoja pohditaan mm. kuntoutuskursseilla, mutta suosittelen jokaista pohtimaan listan asioita omassa arjessa juuri nyt.

Varaa vaikka loma itsellesi meille Peurunkaan ottamaan itsellesi tilaa ja aikaa. Et välttämättä tarvitse tämän listan asioiden pohtimiseen terveydenhuollon ammattilaisen tukea, vaan voit pohtia näitä vaikka meidän infrapunasaunassa. (Luitko muuten infrapunasaunasta kirjoitetun hyvän artikkelin jo?) Kaikkia asioita ei tarvitse psykologisoida sen enempää. Jos sen sijaan jaksamisen haasteet vaikuttavat toimintakykyyn ja ovat mielessä usein, voi olla hyvä kääntyä terveydenhuollon puoleen.

Meillä Peurungassa kuntoutuskursseilla pohdimme voimavaroja ja jaksamista yksilöllisesti ja vertaistuen avulla. Eri kuntoutustuotteissa jaksamista pohdimme erilaisin keinoin ja eri näkökulmista. Kuntoutuksen Peurungassa toteuttaa aina terveydenhuollon ammattilaiset moniammatillisesti.

Somesta löydät myös ajankohtaista tietoa ja vinkkejä lisää kuntoutuksesta sekä Peurungan palveluista ja tapahtumista. Käy ottamassa seurantaa Instagramista tili @peurunka. Myös Facebookin puolella kivaa sisältöä meistä!

Artikkelin kirjoittaja on psykiatrinen sairaanhoitaja Anne, joka työskentelee Peurungassa työuupumuksen ja mielenterveyskurssien parissa.

Lähteet:

Mielenterveystalo.fi
Uusitalo-Arola, L. 2021. Uuvuksissa- työkirja.
Bowellan, S. 2020. Kiltin tytön voimakirj