Kuntosali on kaikille – Miten saada rohkeutta aloittaa kuntosaliharrastus?
Kuntosaliharjoittelu on loistava tapa kehittää kuntoa, vahvistaa lihaksia ja kohottaa mielialaa. Monille kuntosalille meneminen voi kuitenkin tuntua pelottavalta ajatukselta. Kynnys aloittaa voi olla korkea monista eri syistä: epävarmuus omasta osaamisesta, pelko mitä muut kuntosalilla olevat ajattelevat, jos teenkin jotain väärin, tai yksinkertaisesti se, ettei tiedä mistä aloittaa. Tässä artikkelissa tutustumme Peurungan kuntosalilla treenaavaan Emppuun haastattelemalla häntä siitä, millainen hänen matkansa kuntosaliharjoittelun pariin on ollut.
Peurungan kylpylä, -ja hyvinvointipalveluiden johtaja Sari Liimatainen on jo pidemmän aikaa halunnut rohkaista kaikkia kuntosalista kiinnostuneita aloittamaan harrastuksen. Tästä syntyikin idea haastatella säännöllisesti Peurungan kuntosalilla treenaavaa Emppua. Emppu lähti mukaan haastatteluun mielellään, lisäksi syksyn mittaan hän treenaa vielä Peurungan Personal Trainerin opastuksella, ja pääsemme mielenkiinnolla seuraamaan, mitä oppeja ja vahvuuksia tästä jää käteen. Emppu saa käyttöönsä myös treeniohjelman, ja hänelle tehdään kehonkoostumusmittaukset ennen ja jälkeen harjoittelujakson.
Peurungan Personal Trainer -palveluissa on erilaisia vaihtoehtoja, joista voi valita itselleen sopivan. Tapaaminen voi olla yhden kerran, tai pitempi kestoinen. Lue lisää Personal Trainer -palvelusta täältä.
Personal Trainer -valmennukset sisältävät usein Kehon koostumuksen mittauksen.
Kehonkoostumusmittaus on alle minuutin kestoinen mittaus, jossa selviää kehon lihaksen, rasvan ja veden määrät jaoteltuna kehon eri osiin. Se on täydellinen ja vaivaton keino päästä selville omasta kehonkoostumuksesta, ja se voi toimia tehokkaana motivaatiotekijänä kuntosaliharrastuksen ohella. Pääset konkreettisesti seuraamaan kehossasi tapahtuvia muutoksia näiden lukujen avulla. Peurungassa käytämme tarkkuudeltaan alansa huippua edustavaa InBody 970 -mittalaitteistoa. Tulokset ovat helposti tulkittavissa yhdeltä lomakkeelta, joka mittauksen jälkeen tulostetaan asiakkaalle mukaan.
Empun kuntosaliharrastus alkoi selkävaivoista
Emppu on 29-vuotias Laukaalainen nuori mies, joka on käynyt treenaamassa Peurungan kuntosalilla säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa, nyt jo puolentoista vuoden ajan. Kysyimme, mikä sai hänet alun perin kiinnostumaan kuntosaliharrastuksen aloittamisesta, ja oliko hänellä silloin jotakin tavoitteita sen suhteen.
” Kaikki lähti siitä, kun logistiikka-alalla työskennellessä aloin kärsimään selkävaivoista ja kaikista muista istumatyöhön liittyvistä vaivoista. Halusin lähteä vahvistamaan lihaksia, nimenomaan hakien vahvuutta alaselkään, sekä halusin myös vahvistaa jalkojen lihaksia alaselän tueksi.”, hän kertoo.
Tavoitteisiin liittyen halusimme tietää, ovatko ne mahdollisesti muuttaneet muotoaan matkan varrella. Emppu kertoo saaneensa jonkin verran uusia näkökulmia kuntosaliharjoitteluun, ja haluavansa treenata nykyään hieman kokonaisvaltaisemmin, säilyttäen pääfokuksen kuitenkin edelleen siinä, että harjoittelu tukisi mahdollisimman hyvin istumatyötä. Joissakin laitteissa hän kertoo huomanneensa tuntevansa halua lisätä painoja ylöspäin.
” Niin se nälkä vaan kasvaa syödessä tässäkin asiassa”, tokaisee kylpylä- ja hyvinvointipalveluiden johtaja Sari Liimatainen.
Kuntosalin mukava henki kannustaa säännölliseen treeenaamiseen
Kysyimme seuraavaksi, millainen oli Empun ensimmäinen käynti kuntosalilla, ja millainen olo hänelle siitä jäi.
” Olihan se vähän jännittävää”, Emppu muistelee.
– ”Oliko sinulla yhtään sellainen olo, että mitä ihmettä teen näillä laitteilla? Vai lähtikö se heti luonnistumaan?”, Liimatainen kysyy.
Emppu kertoo olleensa aluksi hiukan epävarma, mutta saaneensa aika nopeasti ajatuksesta kiinni, miten laitteiden kanssa toimitaan.
Kun kysyimme, mikä on osoittautunut suurimmaksi haasteeksi kuntosaliharrastuksessa, kertoo Emppu sen olevan yksinkertaisesti se, että välillä on haasteita saada itsensä lähtemään treenaamaan. Jatkokysymyksenä tähän oli, että miten hän motivoi itseään niinä hetkinä, kun treeni ei tunnu innostavalta.
” Kyllä se ongelma on enimmäkseen pään sisällä. On vaan lähdettävä sinne salille ja tehtävä treeni, niin kyllä se ajatus äkkiä siitä taas muuttuu, että tämähän onkin kivaa.”, hän tiivistää.
-”Saanko vielä palata siihen, kun sanoit, että ensimmäisellä kerralla vähän jännitti mitä muut ajattelevat, niin tuleeko sinulle enää niitä tunteita?”, Liimatainen pohtii.
” Ei ollenkaan. Me samat ihmisethän siellä käydään, ja nythän siellä jo moikkaillaan toinen toisiaan. Ei siinä ole enää mitään sellaista, että se olisi jotenkin pelottava paikka. Se on sellainen yhteisö”, Emppu kuvailee.
Kysyimme Empulta, mikä tekee Peurungan kuntosalista hänelle mukavan paikan treenata. Hän kertoo Peurungan sijaitsevan lähellä kotiaan, mikä tekee kuntosalilla käymisestä helppoa. Hän kertoo arvostavansa Peurungan hyvää, uudistettua kuntosalia, jossa on puhdas ilma.
Viimeiseksi halusimme kysyä, onko Empulla jotain neuvoja muille, jotka harkitsevat kuntosaliharrastuksen aloittamista, mutta eivät ole vielä uskaltaneet.
” Ehkä se, ettei turhaan pelkää muita ihmisiä. Ei siellä ole kukaan katsomassa mitä muut tekee. Ja myös jos joku askarruttaa, niin voi rohkeasti kysyä myös apua.”, Emppu tiivistää.
Aloita siis rohkeasti kuntosalilla käynti – se kannattaa!
Kuntosaliharjoittelun aloittaminen voi tuntua pelottavalta, mutta se on askel kohti parempaa terveyttä ja hyvinvointia. On hyvä muistaa, että jokainen aloittaa jostain, ja jokaisella on ne omat henkilökohtaiset syyt ja tavoitteet kuntosaliharjoittelun suhteen. Kannattaa ennen kaikkea keskittyä olemaan itselleen armollinen, eikä stressata turhaan tuloksista tai onnistumisista.
Kuntosaliharjoittelu on matka, jonka varrella oppii ja kehittyy, ja omat tavoitteet muodostuvat selkeämmiksi. Jäämme innolla seuraamaan Empun matkaa valmennuksen sekä treeniohjelman voimin, ja palaamme hänen kuulumisiinsa vuoden vaihteessa.
”Peurunkaan ovat kaikki lämpimästi tervetulleita treenaamaan – ikään, kokoon tai kuntoon katsomatta. Rohkeasti vaan testaamaan ja harrastamaan!”, rohkaisee Kylpylä, -ja hyvinvointipalveluiden johtaja Sari Liimatainen.