Kuntoremonttikurssi on toimiva lisä työnantajan työkalupakkiin – kohti kestävämpää työkykyä ja arjen järkeviä hyvinvointivalintoja
– Ei ole väliä onko kirvesmies, lääkäri, sairaanhoitaja, taloushallinnon ihminen tai minkä tahansa muun ammattikunnan edustaja – kyllähän kaikkialla ihmisten jaksamisessa näkyy kiire, vastuut ja kuormittuneisuus, luonnehtii Peurungan fysioterapeutti Kari Saikkonen työelämän tahtia.
Työhyvinvoinnin tukemiselle on 2020-luvun hyvinvointiyhteiskunnassa erittäin vahva tilaus. Kaikkiin tilanteisiin yksittäinen tyhy-päivä ole välttämättä tehokkain ratkaisu, mutta toisaalta jokainen työntekijä ei ole varsinaista kuntoutustakaan vailla.
Miten työyhteisön hyvinvointia ja työkykyä voisi tukea suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti?
Kuntoremonttikurssi on toimiva ratkaisu kuntoutuksen ja toisistaan irrallisten tyhy-päivien väliltä
Kuntoremonttikurssit ovat ennaltaehkäisevää varhaiskuntoutusta, joissa yhdistyvät asiakasryhmän tarpeeseen muotoiltuna esimerkiksi liikunta, ravitsemusneuvonta ja henkilökohtainen valmennus.
Kuntoremonttikurssien ja Kelan tukeman Kiila-kuntoutuksen merkittävin ero on se, että Kiila-kuntoutukseen valitaan henkilöitä, joiden työkykyä heikentävän sairauden arvioidaan aiheuttavan lähivuosina työkyvyn ja ansiomahdollisuuksien olennaisen heikentymisen.
Kuntoremonttikurssi puolestaan tähtää hyvinvointihaasteiden ennaltaehkäisyyn, eikä sisällä lääketieteellisten diagnoosien vaateita. Työnantajan järjestämällä kuntoremonttikurssilla tarjoillaan työkaluja omasta itsestä huolehtimiseen.
Kuntoremonttikurssin tavoitteena on:
- työkyvyn ylläpitäminen
- työssä jaksamisen tukeminen
- työkykyä haittaavien oireiden ennaltaehkäisy.
Kuntoremonttikurssin kesto on räätälöitävissä asiakasorganisaation tarpeen mukaan, mutta tyypillisiä ratkaisuja ovat esimerkiksi 5+3 päivää (kurssi + seurantajakso) tai esimerkiksi 3 pv + 3 pv + 2 pv (jaksotettuna esimerkiksi vuoden ajalle).
Kuntoremonttikurssi pysäyttää arjen oravanpyörän ja kohdistaa katseen omaan vointiin
Useilla työikäisillä kuormitus arjessa on kovaa ja aikaa oman hyvinvoinnin tukemiseen vain rajallisesti. Silti yhä useampi ihminen kaipaa mahdollisuutta palata perusasioiden, eli riittävän levon, monipuolisen ruokailun sekä hyvinvointia tukevan liikkeen äärelle.
– Parhaimmillaan kuntoremonttikurssit toimivat niin, että ihmisellä on hetki aikaa kuunnella omaa kehoaan. Meidän, eli asiantuntijoiden rooli puolestaan on antaa potkua ja vinkkejä uuteen arkeen, kehon vahvistamiseen ja huoltamiseen, sekä palautumiseen, tiivistää Saikkonen kuntoremonttikurssin ideaa.
On hyvin tyypillistä, että toiset kurssilaiset tarvitsevat enemmän tukea tässä kuin toiset. Silti esimerkiksi erilaisessa elämäntilanteessa olevat kurssilaiset toimivat hyvin ryhmänä.
– Kuntoremonttikurssit suunnitellaan aina asiakasyrityksen tarpeeseen ja ohjelma räätälöidään ryhmäkohtaisesti. Kurssille saavuttaessa monesti toimivin tapa on kuitenkin se, että lähdetään vain tekemään asioita. Lähdetään siis liikkumaan ja tunnustelemaan oman kehon reaktiota liikkeeseen. Hyvän olon myötä pieni kipinä liikkumiseen syttyy hyvin itsestään, kertoo Saikkonen.
Peurungan monipuolinen palvelutarjonta sekä kattavat kuntotestimahdollisuudet tarjoavat myös faktaa ja lukuja informaationnälkäisemmällekin kuntoremonttikurssiin osallistuvalle ryhmälle. Tarjolla on esimerkiksi pyörätestejä, lihaskunto- ja liikkuvuustestejä sekä kehonkoostumuksellisia testejä.
– Mittaukset eivät ole mikään välttämättömyys, mutta toisinaan on hyvä vähän testailla oman kehon suorituskykyä ja tilannetta, jotta saa konkretiaa sekä mustaa valkoiselle omasta tilanteesta.
Työhyvinvointipäivät ja kuntoremonttikurssi eivät edelleenkään sulje toisiaan pois
Kuntoremonttikurssin tavoitteet eroavat varsinaisen kuntoutuksen tavoitteista, mutta toisaalta siinä on eroja myös laajalti käytössä oleviin tyhy-päiviin. Työhyvinvointipäivän tavoitteena on usein kevyt virkistäytyminen, yhteishengen tai tiimiytymisen tukeminen sekä jonkin tietyn teeman käsitteleminen napakassa aikataulussa koko työyhteisön kesken.
– Työhyvinvointipäivät ovat perinteisesti sellaisia, että kaikki kynnelle kykenevät organisaatiosta kutsutaan ja toivotaan mukaan. Tavoitteena on osallistaa mahdollisimman suuri massa ja tyhy-päivän aktiviteettien lomassa myös jonkin verran sekoittaa henkilöitä keskenään niin, että moni tutustuisi päivän aikana lisää hiukan etäämmälläkin työskenteleviin kollegoihin, kertoo Saikkonen.
Kuntoremonttikurssille puolestaan kerätään työyhteisöstä esimerkiksi 10–20 hengen ryhmä, joka osallistuu heille räätälöityyn kurssiohjelmaan. Peurungassa valmiita kuntoremonttikurssien teemoja ovat henkinen hyvinvointi, vireyttä ja hyvinvointia liikunnasta sekä tasapainoa ja hyvinvointia elämään mutta kurssikokonaisuutta voidaan muokata ryhmän tarpeeseen sopivaksi.
– Henkisen hyvinvoinnin kurssilla voi olla esimerkiksi yksilöpsykologikäyntejä, tai jollain toisella kurssilla esimerkiksi ravitsemusterapeutin yksilökäyntejä. Toisaalta sekä psykologit että ravitsemusterapeutit voivat ohjata myös koko ryhmää kaikille soveltuvien teemojen osalta, Saikkonen kuvailee kurssien joustavaa räätälöintiä.
Kuntoremonttikurssien hyödyt ovat kiistattomat. Toisaalta myös tyhy-päiville on edelleen oma, vankka paikkansa suomalaisessa työelämässä, eikä niiden suosio ole hiipumassa.
Asiakastarina: Caverion Oy – yleisin kuntoutujan palaute on tyytyväinen hämmästely ”miksi en osallistunut jo aiemmin?”
Jatkuvan työhyvinvointia edistävän sisäisen työn tueksi Caverion Oy hyödyntää säännöllisesti sekä Kiila-kuntoutuksia että kaikille avoimia, varhaisen vaiheen kuntoutukseksi lukeutuvia kuntoremonttikursseja. Sekä Kiila-kuntoutuksen että kuntoremonttikurssien osalta Caverion on tehnyt vuosien ajan yhteistyötä muun muassa Peurungan kanssa.
– Kuntoutuksen lisäksi tarjoamme joka vuosi tyypillisesti kaksi kuntoremonttikurssia, johon pääsee osallistumaan ilman, että taustalla on mitään erityistä vammaa tai vaivaa, sillä kurssien rooli on ennemminkin ennaltaehkäisevä, kertoo Anne Hautamäki, työhyvinvoinnin asiantuntija, Caverion Suomi Oy:stä.
Tutustu tarkemmin!
Me Peurungassa olemme 50 vuoden kuntoutuslaitoshistoriamme ansiosta ammattilaisia hyvinvointikokonaisuuksien rakentamisessa. Jos et tiedä, millainen työhyvinvointiratkaisu on sinun ryhmällesi paras, meidän myyntipalvelumme osaa kysyä oikeat kysymykset ja auttaa toimivan ohjelman ja aikataulun rakentamisessa.