Mitä tunneskaalaa ja haasteita omaishoitajat kohtaavat päivittäisessä elämässään ja miten näitä asioita käsitellään ja tuetaan moniammatillisesti toteutetussa omaishoitajille suunnatussa kuntoutuksessa?
Omaishoitajuus
Omaishoitaja on henkilö, joka antaa läheiselleen säännöllistä ja pitkäaikaista hoitoa, tukea ja turvaa. Yleensä omaishoitajana toimii läheinen perheenjäsen, kuten vanhempi, puoliso, lapsi tai sisarus. Vaikka rooli on monille tärkeä, siihen liittyy usein monenlaisia tunteita ilosta suruun, riemusta huoleen sekä monia haasteita, jotka saattavat kuormittaa omaishoitajan arkea.
Fyysinen kuormitus
Omaishoitajan arjen fyysinen kuormitus voi olla raskasta. Hoitotilanteet, kuten siirtymisessä turvaaminen, nostaminen, kylvettäminen ja avustaminen pukemisessa tai riisumisessa, saattavat aiheuttaa sekä hetkellistä, että pitkän aikavälin rasitusta keholle. Päivät voivat venyä omaishoidettavan kanssa pitkiksi ja öisin saatetaan herätä hoitotehtäviin useita kertoja. Pitkittyessään tämä rasitus voi johtaa lihaskipuihin, nivelongelmiin ja yliväsyneeseen kehoon. Lisäksi stressi ja jännitys voivat pahentaa lihasjännityksiä ja muita fyysisiä oireita.
Kuntoutuksessa omaishoitajat saavat mahdollisuuden kokeilla erilaisia liikuntamuotoja ja lajeja ryhmässä, fysioterapeutin ohjauksessa. Omaishoitajan tulisi pyrkiä huolehtimaan omasta fyysisestä hyvinvoinnistaan säännöllisellä liikunnalla, mikä vahvistaisi lihaksia ja parantaisi kestävyyttä. Kuntoutuksen monipuolinen ohjelma on suunniteltu tukemaan omaishoitajien fyysistä hyvinvointia ja tarjoamaan heille mahdollisuuden irrottautua arjen paineista. Liikuntaosioiden lisäksi ohjelma sisältää rentoutusharjoituksia, joiden avulla pyritään vähentämään kehon jännitystiloja ja parantamaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Toimintaterapeutin ohjauksessa tutustutaan muun muassa nykyaikaisiin apuvälineisiin, jotka voivat merkittävästi helpottaa kotona tapahtuvia hoitotilanteita ja vähentää fyysistä kuormitusta. Lisäksi ravitsemusterapeutin antamat ruokavaliovinkit ovat myös olennainen osa kuntoutusohjelmaa, sillä oikeanlainen ravitsemus vaikuttaa suoraan energiaan ja jaksamiseen.
Henkinen kuormitus
Kuntoutuksessa psykologin johdolla omaishoitajat voivat osallistua keskusteluihin, joissa käsitellään omaishoitajuuteen liittyviä tunteita ja jaksamisen haasteita. Ryhmätilanteesta luodaan turvallinen ympäristö, jossa osallistujat voivat jakaa kokemuksiaan. Tämä vertaistuki on tärkeä osa kuntoutusta, sillä se tarjoaa mahdollisuuden ymmärtää, että omaishoitajat eivät ole yksin vaikeiden tunteiden ja tilanteiden kanssa. Psykologin ohjaamissa keskusteluissa pohditaan myös erilaisia keinoja jaksamisen tukemiseksi.
Omaishoitaja voi kokea jatkuvaa huolta läheisensä terveydestä ja hyvinvoinnista, mikä voi aiheuttaa merkittävää ja jatkuvaa stressiä. Pitkään jatkunut hoitotyö ilman riittäviä lepohetkiä voi myös johtaa uupumiseen ja henkiseen väsymykseen. Lisäksi omaishoitajat kokevat usein, että he eivät saa tilaisuutta purkaa omia tunteitaan tai käsitellä niitä, sillä arjen kiireet ja oman ajan puute estävät tämän.
Rooli voi olla henkisesti kuormittava erityisesti silloin, kun omaishoitaja kokee roolimuutoksen esimerkiksi puolisosta hoitajaksi. Tällöin kokemus siitä, että oma parisuhde jää taka-alalle, romanttinen dynamiikka tai intiimi suhde muuttuu, voi aiheuttaa omaishoitajassa monenlaisia tunteita kuten pettymystä, surua, kaipuuta tai turhautumista.
On tärkeää, että omaishoitaja saa tukea omasta hyvinvoinnistaan huolehtimiseen arjessaan. Vertaistukiryhmät, omien rajojen asettaminen ja ammattilaisen tarjoama keskustelutuki voivat auttaa vähentämään ja ennaltaehkäisemään henkistä kuormitusta. Tarvittaessa kuntoutuksessa annetaan neuvoja ja pohditaan yhdessä, miten näitä asioita edistetään omassa arjessa.

Taloudelliset haasteet
Omaishoitaja saattaa joutua vähentämään työaikaansa tai jopa lopettamaan työsuhteensa hoitotyön vuoksi. Tämä voi johtaa taloudellisiin vaikeuksiin, kun hoitotyö lisää elinkustannuksia esimerkiksi hoidettavan lääkkeiden, apuvälineiden ja kuljetusten osalta. Omaishoitajat eivät aina ole tietoisia kaikista etuuksista ja tuista, joita he voisivat saada, mikä voi lisätä taloudellista painetta.
Sosiaalityöntekijä antaa kuntoutuksessa neuvoja ja vinkkejä erilaisista omaishoitajille kuuluvista etuuksista ja mietitään keinoja, miten varaudutaan tulevaisuuteen. Talouden suunnittelu ja asiantunteva apu etuuksien selvittämisessä voivat keventää taloudellista taakkaa ja vähentää siitä koituvaa stressiä. On tärkeää, että omaishoitajilla on tarvittavat tiedot ja resurssit taloudellisten haasteiden hallintaan.
Tuen ja koulutuksen puute
Monet omaishoitajat kokevat, etteivät he saa riittävää tukea tai koulutusta hoitotehtäviinsä. Tämä voi johtaa epävarmuuteen ja stressiin, sillä hoitotehtävissä voi olla monenlaisia haasteita ja tarpeita, joita ei ole osattu ennakoida. Koulutuksen ja valmennuksen puute voi tehdä hoitotilanteista vaikeampia ja lisätä pelkoa virheiden tekemiseen.
Omaishoitajille on tarjolla omaishoitoa tukevia palveluja ja hyvinvointialueiden tulisi tarvittaessa järjestää koulutusta, valmennusta ja hyvinvointi- ja terveystarkastuksia, sekä omaishoitajan hyvinvointia ja hoitotehtävää tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja. Näiden palvelujen ja tuen avulla omaishoitajat voivat tuntea itsensä varmemmiksi ja pystyä hoitamaan läheistään entistä paremmin. Kuntoutuksen vertaistukikeskusteluissa tulee usein näkyväksi kolmannen sektorin toimijat ja paikalliset tuen muodot.
Sosiaaliset suhteet
Omaishoitajan sosiaaliset suhteet saattavat kokea useita haasteita. Pitkäaikainen hoitotyö voi viedä niin paljon aikaa ja energiaa, että omaishoitajalla ei ole enää voimia ylläpitää ystävyyssuhteita tai suhteita muihin perheenjäseniin. Tällöin voi syntyä yksinäisyyden tunteita tai jopa eristäytymistä. Lisäksi ystävien ja sukulaisten voi olla vaikea ymmärtää omaishoitajan kokemuksia tai heillä voi olla vaikeuksia kohdata sairastunut läheinen, jolloin suhteet katkeavat.
Omaishoitajille suunnattu kuntoutus voi tarjota tärkeää tukea. Kuntoutuksessa omaishoitajat voivat jakaa kokemuksiaan ja saada tukea toisilta, jotka ovat samassa tilanteessa. Kuntoutusryhmä, sosiaaliset verkostot ja yhteisöt voivat myös auttaa omaishoitajaa tuntemaan itsensä vähemmän yksinäiseksi ja saamaan ymmärrystä omiin kokemuksiinsa.
Omaishoitajuuden myönteiset kokemukset
Vaikka omaishoitajuus tuo mukanaan merkittäviä haasteita, siinä on myös monia myönteisiä puolia. Hoitotyö voi antaa elämään syvempää merkityksellisyyttä ja tarkoitusta, kun omaishoitaja voi tukea ja auttaa läheistään vaikeina aikoina. Se voi myös kehittää omaa empatiaa, kärsivällisyyttä ja ongelmanratkaisukykyä. Arjen pienet ilot, kuten yhdessä vietetyt hetket, voivat tuoda onnellisuutta ja kiitollisuutta.
Kuntoutus, vertaisryhmät ja yhteisöt voivat tarjota myös ystävyyttä ja tukea, mikä rikastuttaa omaishoitajan elämää. Omaishoitajuus voi parhaimmillaan tuoda elämään syvempää merkitystä.

Lopuksi
Omaishoitajuus on monimutkainen ja vaativa rooli, joka tuo mukanaan niin haasteita kuin ilon hetkiä. Fyysinen ja henkinen kuormitus voi olla merkittävää, mutta omaishoitajat saavat myös suurta tyydytystä rakkaidensa tukemisesta ja auttamisesta. Tärkeää olisi tunnistaa omaishoitajien panos yhteiskunnassa ja tarjota heille tarvittavat resurssit ja tuki. Ymmärrys ja arvostus omaishoitajien roolia kohtaan ovat avainasemassa, jotta voidaan luoda ympäristö, joka tukee sekä hoitajia että hoidettavia.
Tämän vuoksi kuntoutus voi toimia monelle omaishoitajalle erinomaisena mahdollisuutena pysähtyä arvioimaan omaa arkea ja hyvinvointiaan, samalla saadakseen asiantuntevaa neuvontaa ja tukea tilanteeseensa. Eri kuntoutuskurssit tarjoavat mahdollisuuden valita itselleen sopivin muoto: Omaishoitajien parikurssi, joka on suunnattu sekä omaishoitajille että heidän läheisilleen, tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen palautumiseen ja hengähdykseen arjesta. Samalla molemmat osapuolet saavat tukea ja tietoa tilanteensa hallintaan niin yhteisten kuin omien ohjelmien myötä. Omaishoitajien kuntoutuskurssi, joka sisältää etäkuntoutusta kuntoutusviikkojen välillä, keskittyy taas yksinomaan omaishoitajan hyvinvointiin.
Kuntoutuksen avulla omaishoitajat voivat löytää tasapainoa arkeensa, mikä mahdollistaa oman hyvinvoinnin ja jaksamisen ylläpitämisen samalla, kun he huolehtivat läheisistään.
Tulevat kuntoutuskurssit
Kelan www-sivuilla ei vielä ole näkyvissä kevään omaishoitajakursseja. Voit kuitenkin jättää kuntoutushakemuksen Kelalle, ja olla meihin suoraan yhteydessä aikataulujen osalta. Täytämme kurssit Kelan kuntoutuspäätösten saapumisjärjestyksessä.
- Omaishoitajan kuntoutuskurssille et tarvitse lääkärinlausuntoa tai muita liitteitä. Hakemuksen täyttäminen riittää.
Omaishoitajien seuraava kurssi toteutuu Peurungassa:
- aloitusjakso Peurungassa, 5 vrk: 12-16.5.2025
- verkkokuntoutus (toteutus etäyhteyksillä): 4.8.-26.10.2025 välisenä aikana
- päätösjakso Peurungassa5 vrk: 27.10 – 31.10.2025
Omaishoitajien kursseja starttaa Peurungassa kuukausittain. Hae rohkeasti mukaan! Voit olla myös meihin yhteyksissä, kerromme mielellämme kursseista lisää!
Lisätietoja:
Peurungan kuntoutusajanvaraus: