Hyvinvointiloma yli 65-vuotiaille – edistää terveyttä monella osa-alueella
Miltä kuulostaisi aktiivinen hyvinvointiloma viihtyisässä kylpylähotelliympäristössä? Tässä artikkelissa tutustutaan Peurungan järjestämään Voidaan hyvin 65+ -lomaan, jonka suosio on kasvanut viimeaikoina. Pääsimme myös haastattelemaan hyvinvointilomalla vierailevana luennoitsijana ollutta maalaislääkäri Tapani Kiminkistä, jonka vinkit on hyvä ottaa talteen!
Kun ikävuosia tulee lisää, terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäminen on erittäin tärkeää, ja hyvinvointilomat, kuten Peurungan tarjoama Voidaan hyvin 65+ -loma, voivat tarjota merkittäviä hyötyjä monella tasolla. Tämäntyyppiset lomat on suunniteltu tukemaan yli 65-vuotiaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja niiden vaikutukset voivat näkyä niin fyysisellä, psyykkisellä kuin sosiaalisella tasolla. Lomalla saa kokea rentoutumista, liikunnan iloa ja yhteisöllisyyttä viihtyisässä ja mukavassa ympäristössä. Tällaiset hyvinvointilomat voivat kannustaa elämään terveellisemmin, mikä parantaa merkittävästi ihmisen elämänlaatua.
Peurungan Voidaan Hyvin 65+ -lomat sisältävät erilaista liikunnallista ohjelmaa, joka on suunniteltu varttuneille sopivaksi ja niistä voikin saada ideoita omaan arkiliikuntaan. Säännöllinen liikunta auttaa ylläpitämään ja parantamaan lihaskuntoa, tasapainoa ja liikkuvuutta, mikä vähentää kaatumisriskiä ja parantaa yleistä toimintakykyä. Hyviä lajeja voivat olla esimerkiksi vesiliikunta, kevyt kuntosaliharjoittelu sekä kävelylenkit. Myös moni muu laji sopii, ja esimerkiksi tämän syksyn Voidaan Hyvin 65+ -lomalla Ulla Kiminkinen johdattaa lomalaisia vatsatanssin sekä Asahi -liikuntamuodon pariin. Asahi on terveysliikuntaa, jossa tehdään helppoja lyhyitä harjoitteita, joiden liikeradat ovat samoja, mitä ihmiset tarvitsevat päivittäisessä elämässään. Tiesithän, että voit nauttia liikunnan ohella myös Peurungan muista palveluista! Voit rentoutua hieronnassa, kuten vaikkapa varata itsellesi hieronnan, kasvo- tai jalkahoidon tai vaikkapa kehonkoostumusmittauksen.
Hyviä liikuntamuotoja yli 65-vuotiaille :
- vesiliikunta
- kevyt kuntosaliharjoittelu
- kävelylenkit
Liikunnan lisäksi yksi keskeinen terveyden edistäjä on terveellinen ruokavalio. Voidaan hyvin 65+ -lomapaketti sisältää täysihoidon: Peurungan perinteinen kotiruoka pitää huolen siitä, että vatsat ovat täynnä ravitsevaa ruokaa.
”Verenpainehoito on parasta aivoterveydenhoitoa.”, linjaa Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen.
Yksi suurimmista hyvinvointilomien eduista on niiden tarjoamat mahdollisuudet sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Monilla yli 65-vuotiailla voi olla taakkana yksinäisyys ja sosiaalisten kontaktien väheneminen. Peurungan Voidaan hyvin 65+ -lomat tarjoavat mahdollisuuden tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä ja luoda uusia ystävyyssuhteita. Yhteiset aktiviteetit, kuten ryhmäliikunta, illanvietot ja luontoretket, edistävät yhteisöllisyyttä ja sosiaalista vuorovaikutusta, mikä voi merkittävästi parantaa elämänlaatua. Mielikin virkistyy, kun kotoa pääsee pois, ympäristö vaihtuu ja arjen rutiinit jäävät hetkeksi taakse.
Voidaan hyvin 65+ -lomat sisältävät myös mielenkiintoisia luentoja. Yksi luennoitsijoista on televisiostakin tuttu Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen. Luennot antavat uusia ajatuksia ja näkökulmia arkeen ja voivat saada ihmisen motivoitumaan hyvinvointinsa ylläpitämisestä, mikä on tärkeää ikääntyessä. Tämä oli tavoitteena myös Tapani Kiminkisellä, kun hän tuli luennoimaan täydelle luentosalille varttuneiden terveydestä.
Haastattelussa Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen
Vauhdikkaan ja informatiivisen luennon jälkeen pääsimme haastattelemaan Tapani Kiminkistä, joka on juuri ammentanut asiantuntemustaan kahden tunnin ajan täydessä auditoriossa Peurungan Voidaan Hyvin 65+ -lomalaisille. Luennolla käsiteltiin yli 65-vuotiaiden hyvinvointia laajalla skaalalla sekä huumorilla höystettynä. Kiminkisen rennon letkeä mutta jämäkkä esiintymistapa puree yleisöön, ja salissa raikaa nauru, kun Kiminkinen saarnaa :
” Viimeiseen asti pitää liikkua, jos ei muuta, niin konttaatte sen sängyn ympäri!”
Luento oli erittäin pidetty, ja siksi halusimmekin poimia talteen joitakin tärkeitä kohtia.
”Mitkä ovat tärkeimmät tekijät, jotka ylläpitävät yli 65-vuotiaiden hyvinvointia? Ja miten ihminen voi itse siihen vaikuttaa?”
”Tässä mennään ihan perusasioihin, ja nämä ovat sellaisia asioita mitkä pitäisi ottaa huomioon lapsuudesta saakka, sillä tavoitteena on opetella elämänmittaiset terveet tavat. Esimerkiksi neuvolatoiminnalla ja koulutusjärjestelmällä on suuri merkitys näiden terveellisten elämäntapojen opettelussa. Myös lasten vanhemmilla ja heiltä saadulla kasvatuksella on painoarvoa, sillä se esimerkki, jota vanhemmat lapsilleen kotona näyttävät elämästä ylipäätään, on ratkaisevassa roolissa. Lapset peilaavat käytöstään vanhemmilta, oli kyse sitten ruokailutottumuksista tai toisten ihmisten kohtelusta. Näistä tekijöistä muodostuu vahva pohja elämiselle.”
”Sitten iän myötä, kun elimistö vääjäämättä alkaa osoittaa vähän sieltä ja täältä vajaatoiminnan merkkejä, korostuu näiden muiden yhteisöjen, kuten terveydenhoitojärjestelmän merkitys. Ja kun nämä asiat ovat kunnossa, se ennustaa sitä parempaa vanhuutta ja työkyvyn säilyttämistä pidempään. Tällä toiminnalla muun muassa voidaan ehkäistä gerasteniaa, eli hauraus-raihnausoireyhtymää, jota vanhemmalla väestöllä tavataan. Sen hoitaminen ei kuitenkaan ole vielä vanhemmalla iälläkään turhaa työtä, vaan koskaan ei ole liian myöhäistä ruveta harrastamaan liikuntaa ja aktivoitumaan oman terveyden puolesta. Tärkeintä on saada ihmiset motivoitumaan siitä aktiivisesta elämästä, sillä tuskin kukaan haluaa menettää omatoimisuuttaan ja viettää niitä viimeisiä vuosia siellä hoivakodissa. Eli kyllä ne terveelliset elämäntavat ovat tässä se juttu.”
”Kävely on meille hyväksi, eikä maksa mittään”, Kiminkinen tuumaa.
”Mikä on mielestäsi sitten tärkein asia, joka jokaisen yli 65-vuotiaan tulisi tietää terveydestään tai vähintään huomioida terveyden ylläpidossa?”
”Olen siinä suhteessa holisti, että yksittäiset asiat eivät ole niitä tärkeimpiä. Tulee huomioida fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen, henkinen ja hengellinen osa-alue. Mutta jos pitää jotakin nostaa, niin ei tänne kuulkaa ole tultu pötköttelemään, vaan töitä tekemään. Eli se sellainen aktiivinen ja utelias suhtautuminen elämään, johon liittyy myös liikunnalliset ja kulttuurilliset arvot. Ja tämähän pelottaa vähän tässä nykyaikana, koska nämä ovat hieman jääneet taka-alalle maailmanlaajuisestikin. Meille on kansakuntana tärkeää tuntea historiamme ja juuremme. Tuntea kansankulttuuri, jonka varassa me elämme. Ja nämä kaikki ovat sitten sellaisia asioita, jotka siellä vaikuttavat siihen aktiivisuuteen ja yhteisölliseen kulttuuriin ja elämään. Yksinäisyys on myös iso juttu. Meillä on paljon sinkku ihmisiä ja yksinäisyyttä, isommissa kaupungeissa varsinkin. Korona aika opetti meille, että mitä yksinäisyys merkitsee. Mitä se merkitsi lapsille ja mitä se merkitsi esimerkiksi vanhemmille ihmisille.”
”Ei tänne kuulkaa ole tultu pötköttelemään, vaan töitä tekemään.”
”Lapsuuden ajan merkitys on myös suuri. Onko siellä ollut rakkautta, ja miten toisia ihmisiä on opittu kohtelemaan. Ystävyys ja parisuhde ovat äärimmäisen tärkeitä, eikä sitä kotoa juurikaan kukaan tule hakemaan, että rohkeasti voi lähteä, vaikka Peurunkaan tai mihin tahansa luomaan uusia suhteita. Sitten neljäntenä on se muu yhteisö, kuten erilaiset järjestöt, koulut ja terveydenhoitojärjestelmä. Näistä kaikista se koostuu, minkä takia ei voi sanoa vain yhtä asiaa. Sen päälle vielä elämäntavat ja omavastuu siitä, ettei kukaan toinen voi päättää siitä mitä sinä teet. Tämä on laaja kokonaisuus, jossa keskiössä ovat juuri nämä neljä pöydänjalkaa.”
Hyvinvoinnin neljä pöydänjalkaa Maalaislääkäri Tapani Kiminkisen mukaan:
- Aktiivinen elämäntyyli ja terveelliset elintavat
- Lapsuus ja kotikasvatus
- Sosiaaliset suhteet ja lähipiiri
- Muut yhteisöt kuten koulut ja terveydenhuolto
”Miten voisimme Peurungassa edistää asiakkaidemme aktiivista ikääntymistä?”
”Peurunka voisi opettaa meitä kaikkia, sillä onko sen parempaa auktoriteettia meidän ikäisillemme, kuin legenda presidentti Urho Kekkonen, jonka sanat täällä Peurungan seinälläkin komeilevat. Ajat ovat tietysti muuttuneet, mutta on hienoa huomata, että Peurunka on säilynyt. Minäkin olen tässä salissa jo vuosikymmeniä esiintynyt ja aina nämä ihmiset saapuvat paikalle niin innostuneina ja heidän kanssaan on mukavaa. Olen aina ajatellut, että jos yksikin asia jäisi ihmiselle mieleen niin se on jo paljon. Mikään ei ole palkitsevampaa, kuin saada sellaista palautetta, että olen omalla toiminnallani rohkaissut ihmisiä vaikkapa lähtemään lääkäriin.”
”On hyvä, että aktivoidaan ihmisiä ja tehdään tällaisia tempauksia. Tämä on tavallaan myös sellaista ennaltaehkäisytyötä, ja se motivaatio tehdä asioita voi lähteä jostain todella pienestäkin. Mutta sen sijaan, että ajatellaan niitä ihmisiä, jotka ovat tänne paikalle päässeet, tulisi myös ajatella niitä, jotka eivät syystä tai toisesta päässeet. Siksi meidän on tärkeää markkinoida tällaisia asioita ja tuoda niitä ihmisten tietoisuuteen sekä pitää kynnys osallistua vaikkapa tällaiselle Voidaan Hyvin 65+-lomalle matalana.”
”Ajat ovat muuttuneet, mutta on hienoa huomata, että Peurunka on säilynyt.”, Kiminkinen tuumaa.
”Mikä on tärkein viesti, jonka haluat jakaa yli 65-vuotiaille ja heidän läheisilleen?”
”Jos nyt jotain pitäisi tähän loppuun kiteyttää, niin elämä on elämistä varten. Kotiin on moni kuollut ja on tärkeää ymmärtää elämän rajallisuus. Jokainen me olemme täällä oman aikamme. Elämässä ei ole mitään mieltä ellemme ymmärrä, että olemme olemassa toisiamme varten. Jokainen elämänvaihe on arvokas, elämä on elämistä varten.”
Peurunka kiittää mahdollisuudesta päästä toteuttamaan haastattelua, ja sen muodossa rohkaisemaan ja motivoimaan yli 65-vuotiaita, ja miksei kaikkia muitakin, aktiivisempaan elämään. Itsestään huolehtimisen tulisi olla prioriteettilistan kärjessä iästä riippumatta.
Jatkamme suosittujen Voidaan Hyvin 65+ -lomien järjestämistä jatkossakin, ja seuraavan loman ajankohta onkin jo joulukuussa! Lähde rohkeasti mukaan lomalle, josta saat iloa pitkäksi aikaa.
Seuraavat Peurungan Voidaan hyvin 65+ -lomien ajankohdat:
- Joulukuu 2.-5.12.2024
- Tammikuu 20.-23.1.2025
- Huhtikuu 31.3.-3.4.2025
Loman hinta on alkaen 276 € / hlö / 2 hengen huoneessa ja lomapaketti sisältää muun muassa:
- liikunnallista ohjelmaa
- herkullista kotiruokaa
- tanssit
- Maalaislääkäri Tapani Kiminkisen luennon
- rouva Kiminkisen, eli Ullan Asahi, -ja vatsatanssitunnin!
Tutustu rohkeasti Voidaan Hyvin 65+ -lomiin, ja kaikkiin muihinkin Peurungan tarjoamiin hyvinvointipalveluihin.