Kela laajensi syyskuussa 2024 tuki- ja liikuntaelinkuntoutuksen tarjontaa esittelemällä ensimmäiset täysin etäkuntoutuksena toteutettavat tules-etäkuntoutuskurssit. Tämä uusi kuntoutusmuoto tarjoaa joustavan ja tehokkaan tavan osallistua tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutukseen. Kurssin tavoitteena on tukea asiakkaita heidän hyvinvointinsa parantamisessa kokonaisvaltaisella ja moniammatillisella lähestymistavalla.
Etäkuntoutuksen rakenne
Tules-etäkuntoutuskurssi on seitsemän kuukauden mittainen kokonaisuus, johon sisältyy useita eri vaiheita. Kuntoutus alkaa ennakkoyhteydenotolla, jonka aikana kartoitetaan asiakkaan tarpeet ja lähtötilanne. Tämän jälkeen etäkuntoutus jatkuu kahdeksalla ryhmämuotoisella etäkuntoutuspäivällä, joissa käsitellään tuki- ja liikuntaelinoireisiin vaikuttavia tekijöitä, kuten kipua, unta, palautumista, stressiä sekä terveellisiä elämäntapoja. Jokainen etäpäivä sisältää fyysistä aktivointia, mikä tekee kuntoutuksesta monipuolista ja käytännönläheistä.
Kurssi sisältää myös kuusi yksilöllistä kuvapuhelua asiakkaan ja kuntoutuksen ammattilaisen kesken. Yksilölliset tapaamiset mahdollistavat asiakkaan kuntoutuksen tiiviin seurannan, tarvittavat muokkaukset ja lisätuen kuntoutustavoitteiden saavuttamiseen. Etäpäivät ja kuvapuhelut toteutetaan neljän kuukauden sisällä, mikä tuo asiakkaalle tukea ja säännöllistä yhteydenpitoa kuntoutusprosessin aikana.
”On ollut mukava huomata, että tämä on monipuolinen ja jopa joissain tapauksissa yksilöllisempi kurssimuoto kuin läsnäolo kuntoutus.” Peurungan sairaanhoitaja Heidi Ahonen
”Etäkuntoutuksen valtti on se, että sitä kautta tavoitetaan potentiaalisesti suuri määrä henkilöitä, joiden tavoittaminen muutoin voisi olla haastavaa. Myös työntekijän näkökulmasta etäkuntoutus on toimiva.” Peurungan psykologi Jenni Häikiö
Moniammatillinen tuki koko kuntoutusprosessin ajan
Tuki- ja liikuntaelinsairauksien taustalla voi olla monia tekijöitä, kuten liikkumattomuus, työperäinen kuormittavuus, yksipuoliset työtehtävät, huonot työasennot tai tapaturmat. Tuki- ja liikuntaelin oireisen asiakkaan kuntoutuksen alkuvaiheessa on tärkeää, että asiakkaalla on fysioterapeuttikontakti kotipaikkakunnalla, mikä mahdollistaa oikeanlaisten fyysisten harjoitteiden ja harjoittelun ohjaamisen. Tules-etäkuntoutuskurssi tukee asiakkaan hoitotahon toteuttamaa fysioterapiaa tarjoamalla moniammatillisen tiimin tuen etäyhteydellä.
”Ainoa, mikä jäi mietityttämään oli, tuliko tehtyä harjoitteet oikein. Harjoitteiden avulla olen saanut polvikivut vähentymään yli puolella. ” (Asiakaskokemus)
Fyysisten haasteiden lisäksi taustalta löytyy useita tekijöitä, jotka voivat pahentaa tule-oireilua. Tällaisia ovat esimerkiksi psykososiaaliset haasteet, univaikeudet ja epäterveelliset elämäntavat. Tules-etäkuntoutuskurssilla perehdytään näihin tekijöihin moniammatillisen työryhmän avulla. Kuntoutus tarjoaa asiakkaille keinoja kivun hallintaan ja lisää heidän ymmärrystään kivun vaikutuksesta arkeen. Kokonaisvaltainen lähestymistapa auttaa asiakkaita vahvistamaan pystyvyyden tunnettaan ja lisäämään tietoisuutta siitä, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat hyvinvointiin.
”Myönteiseksi koin moniammatillisuuden, mikä on koko ajan ollut käytettävissä. Hyviä vinkkejä omaan elämäntapamuutokseen olen saanut. Hienoa oli, että kuntouttajien puolelta ei odotettu saavutuksia ja suorituksia vaan toppuuteltiin, jos itse oli liian innokas omien tavoitteiden suhteen.” (Asiakaskokemus)

Etäkuntoutus arkea tukemassa
Tules-etäkuntoutuskurssi ei ole pelkästään ryhmäkeskusteluja ja etäpäivien seuraamista, vaan toteutustavat pyritään valitsemaan niin, että ryhmät ovat vastavuoroisia ja asiakasta aktivoivia. Kuntoutuksen alussa asiakas laatii omaohjaajan kanssa yksilölliset tavoitteet, jotka ohjaavat koko kuntoutuspolkua. Etäkuntoutus on joustavaa ja onnistuakseen se vaatii asiakkaalta vastuunottamista omakuntoutuksesta – kuntoutus siirtyy osaksi päivittäistä elämää. Yksilölliset kuvapuhelut varmistavat, että asiakkaan edistyminen on linjassa tavoitteiden kanssa ja mahdolliset muutokset voidaan toteuttaa oikea-aikaisesti.
Omaohjaaja on mukana asiakkaan matkassa koko kuntoutusprosessin ajan. Tiivis yhteydenpito mahdollistaa jatkuvan tuen ja motivoinnin. Kuntoutukseen osallistuvat saavat usein oivalluksia, jotka tuovat uutta näkökulmaa arjen hyvinvointiin.
”Olen saanut henkiseen puoleen tukea. Oma olo on rauhallisempi ja en kieriskele niin paljoa oman itseni ympärillä. Koen saaneeni avaimia siihen, että kun repsahdus tulee, saan taas palattua parempaan. Olen oppinut, että voin edetä pienin askelin. Ei tarvitse haukata liian suurta palaa kakkua kerralla ja oppinut olemaan itselleni armollisempi.” (Asiakaskokemus)
Sitoutuminen on avain onnistumiseen
Etäkuntoutusprosessin onnistuminen vaatii asiakkaalta sitoutumista. Ennen kurssin alkua asiakkaan kanssa keskustellaan voimavaroista ja mahdollisuudesta sitoutua prosessiin. Kun asiakas on valmis ja motivoitunut ottamaan vastaan tietoa ja siirtämään sitä omaan arkeensa, on kuntoutuksella mahdollista saavuttaa parhaat tulokset. Etäkuntoutus vaatii asiakkaalta läsnäoloa ja aktiivisuutta, mutta onnistuneen prosessin myötä asiakas voi huomata konkreettisia parannuksia hyvinvoinnissaan.
Etäkuntoutus voi myös olla hyvä vaihtoehto asiakkaille, jotka eivät voi osallistua perinteisiin kuntoutusmuotoihin. Etäkuntoutuksella voidaan tavoittaa laajasti asiakkaita, joiden osallistuminen palveluntuottajan tiloissa järjestettäville kuntoutuskursseille ei ole mahdollista arjesta irtautumisen, ajankäytön tai psykososiaalisten syiden vuoksi. Tules-etäkuntoutuskurssi tarjoaa asiakkaille myös vertaistukea ja yhteisön, jossa jakaa kokemuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.
”Kuntoutuksen antama pitkäkestoinen tuki on ollut itselleni sopiva. Itseni yllätti positiivisesti se, miten paljon tavoitteiden asettamista pohdittiin ja joutui itse pohtimaan, mihin on todella valmis sitoutumaan. Yllättävää oli myös se, että itse joutuu ottamaan vastuun omasta hyvinvoinnista. ” (Asiakaskokemus)
”Asiakkaan sitoutuminen ja vastuu omasta terveydestä sekä hyvinvoinnista on kaiken lähtökohtana. Olemme rinnalla kulkijoita, oppaita ja neuvonantajia, mutta emme voi kulkea kenenkään puolesta muutokseen.” Peurungan sairaanhoitaja Heidi Ahonen

Tules-etäkuntoutuskurssille ohjautuminen
Tules-etäkuntoutuskurssille ohjautumisessa avainasemassa on asiakkaan oma fysioterapeutti. Fysioterapeutti laatii asiakkaalle fysioterapeutin suosituslomakkeen Tules-etäkuntoutuskurssille (KU141), jonka asiakas liittää mukaan hakemukseen harkinnanvaraiseen kuntoutukseen (KU132). Lääkärin lausuntoa ei tarvita. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille on tärkeää tiedostaa tules-etäkuntoutuskurssien saatavuus, jotta he voivat ohjata asiakkaita tarvittavan avun piiriin.
TULES-ETÄKUNTOUTUSKURSSI SOVELTUU HENKILÖILLE, JOS
- hän on yli 18-vuotias tuki- ja liikuntaelin sairautta sairastava
- hän on työelämässä, työelämään palaamassa, opiskelija tai kuntoutustukea saava
- sairaus on jatkunut yli 3kk ajan, eikä avofysioterapia ja omakuntoutus ole olleet riittäviä
- sairaus vaikuttaa työssä, opiskelussa tai arjessa selviytymiseen
- toimintakyky on riittävä ja henkilö kykenee osallistumaan täysipainoisesti etäkuntoutuksena toteuttavaan kuntoutukseen
- hän on motivoitunut työ-, toiminta- ja opiskelukyvyn parantamiseen sekä elämätapamuutokseen
- hän on valmis osallistumaan täysin etänä toteutettavaan kuntoutukseen.
Yhteenveto
Tules-etäkuntoutuskurssi on uusi asiakaslähtöinen kuntoutusmuoto, joka tuo tuki- ja liikuntaelinkuntoutuksen nykyaikaan. Se tarjoaa monipuolista ja moniammatillista tukea asiakkaille heidän hyvinvointinsa parantamiseksi, yhdistäen fyysiset harjoitteet, psykososiaalisen tuen ja terveelliset elämäntavat. Etäkuntoutus mahdollistaa kuntoutusprosessin joustavan toteutuksen asiakkaan omassa arjessa ja korostaa aktiivista osallistumista ja sitoutumista, joka on keskeinen elementti onnistuneen kuntoutuksen kannalta.
Tules-etäkuntoutuskurssi on erinomainen mahdollisuus niille, jotka tarvitsevat tukea, mutta eivät pysty osallistumaan perinteisiin kuntoutusmuotoihin. Ryhmämuotoinen etäkuntoutus mahdollistaa vertaistuen ja kokemusten jakamisen muiden samassa tilanteessa olevien asiakkaiden kanssa.
Artikkeli julkaistu Hyvä Selkä -lehdessä 2/2025. Kirjoittajat fysioterapeutti/tuotevastaava Hanna Hintikka ja fysioterapeutti Krista Kuusisto.