Silmu-kuntoutus | Mielenterveyskuntoutus
Silmu-kuntoutuksen kohderyhmänä yli 18-vuotiaat aikuiset, joilla on diagnosoitu masennus, ahdistuneisuushäiriö tai kaksisuuntainen mielialahäiriö.
Kenelle Silmu-kuntoutus on tarkoitettu?
Silmu-kuntoutuskurssit ovat tarkoitettu henkilöille, jotka etsivät ratkaisukeinoja ja helpotusta mielenterveyden häiriöistä johtuviin arkipäivän haasteisiin. Kuntoutus on moniammatillista ja ryhmämuotoista, sisältää myös etäkuntoutusjakson.
Kurssilta saat tukea elämäntilanteesi hallintaan sekä tietoa ja keinoja vaikuttaa omaan toimintakykyyn ja hyvinvointiin. Kurssille osallistuminen edellyttää, että olet motivoitunut ryhmässä toteutettavaan kuntoutukseen.
Verso-kurssi soveltuu sinulle, jos
- diagnosoidun masennuksen (lievä / keskivaikea) ja/tai ahdistuneisuushäiriön tai kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoito on toteutunut ja tilanne on vakiintunut niin, että ryhmämuotoiseen kuntoutukseen osallistuminen on mahdollista
- mielenterveyden haasteet aiheuttavat työ- tai opiskelukyvyn tai toimintakyvyn rajoitteita, jotka heikentävät arjessa suoriutumista
Tavoitteet ja toteutus
Kurssin tavoitteena on, että saat tukea ja ohjausta elämäntilanteeseesi. Lisäksi saat tukea ja konkreettisia ohjeita sekä keinoja työssä ja arjessasi esiintyvien haasteiden hallintaan.
Tavoitteena on myös, että opit tunnistamaan omia vahvuuksiasi ja voimavarojasi ja pystyt hyödyntämään niin monipuolisesti elinympäristössäsi.
Silmu-kurssi toteutetaan seuraavasti:
- 5 vrk:n aloitusjakso Peurungassa
- 8 vkon etäkuntoutusjakso (sisältää kuvapuheluja, ryhmätapaamisen sekä verkkomateriaalin hyödyntämistä)
- 5 vrk:n päätösjakson
Toteutus
Kuntoutus toteutetaan ryhmäkuntoutuksena, ja siinä otetaan huomioon jokaisen asiakkaan yksilöllinen kuntoutustarve ja -tavoite.
Kurssi sisältää muun muassa:
- ryhmäkeskusteluja ja pienryhmätyöskentelyä
- monipuolista tekemistä
- yksilöllisiä haastatteluja
- tapaamisia ja keskusteluja kuntoutusasiantuntijoiden kanssa
- etäkuntoutuksen käytännön toteutuksen opastuksen
Silmu-kuntotutukseen hakeminen
Kustannukset
Kuntoutusjaksot ovat asiakkaille maksuttomia.
Kelalta on mahdollista saada matkakorvausta, yöpymisrahaa (edeltävä yö ennen kuntoutuksen alkua), kuntoutusrahaa tai osittaista kuntoutusrahaa.
Kelalta saat lisätietoa mihin korvauksiin olet oikeutettu.
Kuntoutukseen hakeminen
Hakeminen tapahtuu Kelan kautta. Hakija toimittaa Kelalle kuntoutushakemuslomakkeen KU132 sekä lääkärin B- lausunnon.