Vertaistuesta ystävyyteen

Vertaistuesta ystävyyteen

Kuvassa Kauko ja Arja. Lupa kuvan julkaisuun saatu.

Ystävyys alkoi Peurungan kuntoutuksessa vuosikymmeniä sitten ja jatkuu edelleen.

Erilaiset elämäntilanteet ja vuorovaikutus ovat tuoneet kuntoutuksessa yhteen ihmisiä iästä riippumatta, kun on löytynyt yhteinen sävel. Yhteisöllissyys, yhteenkuuluvuus ja toisen kannustaminen ovat olleet keskeinen osa onnistunutta kuntoutumisjaksoa ja vaikeidenkin asioiden (mm. sota, vammautuminen) jakaminen on ollut helppoa, kun oikea yhteys, ystävyys ja turvallinen ilmapiiri on löytynyt.

Peurunka perustettiin viisikymmentä vuotta sitten Rintamaveteraanien, heidän puolisoidensa ja leskien kuntoutumispaikaksi presidentti Urho Kaleva Kekkosen johdolla. Sotiemme veteraanien lukumäärän laskiessa Peurungan toiminta on muuttunut merkittävästi sen alkuperäisestä tarkoituksesta viihteellisempään ja monipuolisempaan vapaa-ajan viettoon ja liikuntamahdollisuuksiin. Kuntoutuspalvelut ovat kuitenkin edelleen olennainen osa Peurungan toimintaa.

Sotiemme veteraanien teemana on aina ollut ”kaveria ei jätetä”-periaate. Tämä slogan on ja elää edelleen Peurungassa.
Näiden viidenkymmenen vuoden aikana on Peurungassa solmittu vuosikymmeniä kestäneitä ystävyyssuhteita ja ne jatkuvat edelleen. ”Peurunkaeläköitymisen” jälkeiset tapaamiset tapahtuvat vanhoja muistellen aina Peurungassa.

Rintamaveteraani ja sotainvalidi Kauko Tumanto on ollut Peurungan johtokunnan jäsen perustamisesta alkaen, 40 vuoden ajan. Lisäksi hän on itse käyttänyt Peurungan kuntoutuspalveluja toiminnan alusta alkaen. 1980-luvun puolessa välissä hän tapasi siellä Arjan, vasta vammautuneen, pyörätuolissa istuvan henkilön. Heillä kummallakin oli haasteensa elämässään – siitä huolimatta positiivinen ja iloinen elämänasenne säilyi.

Kumpikin heistä kuntoutui omassa ryhmässään, mutta muu aika vietettiin porukalla yhdessä: tutustuttiin, jaettiin elämän iloja ja suruja, oltiin vertaistukena toinen toisilleen. Lenkkeiltiin kesäaikaan ulkona Peurungan upeassa ympäristössä ja, talvisin istuttiin sisällä ja jaettiin elämänkokemuksia. Näin tapahtui vuosi toisensa jälkeen. Usein soviteltiin seuraavan vuoden kuntoutujakso tapahtuvaksi samaan aikaan.

Liikuntakykynsä heiketessä Kauko lopetti kuntoutumiskäynnit Peurungassa. Silti ystävyys Arjan kanssa jatkui. Yhteyttä on pidetty puhelimitse ja tapaamisin puolin ja toisin. Kaukon täyttäessä 100 vuotta Arja sai tietenkin kutsun juhlaan. Kauko asuu palveluyksikössä Jyväskylässä, siis lähellä Peurunkaa.

Arjan ollessa kuntoutusjaksolla helmikuussa 2025 Kauko saapui tervehdysvieraillulle Peurunkaan. Kyllä oli jälleen iloinen kohtaaminen, kun tämä tulevana itsenäisyyspäivänä 104 vuotta täyttävä herrasmies saapui kukkavihkon kanssa tervehtimään ystäväänsä.

Peurungan asiakassuhteet ovat usein vuosikymmenten pituisia ja asiakkaat tulevat tutuksi niin henkilökunnalle kuin toisilleenkin. Ystävyyssuhteita syntyy – Lue myös Rainerin ja Eskon tarina.