Peurungan kylpylässä uidaan pelleteillä lämmitetyssä vedessä – CO2-päästöt putosivat yli 90 prosenttia

Peurungan kylpylässä uidaan pelleteillä lämmitetyssä vedessä

Keski-Suomessa Laukaassa sijaitseva Peurungan hyvinvointialue on vaihtanut lämmitysjärjestelmänsä, ja kylpylässä pulikoidaan nyt entistä ilmastoystävällisemmin lämmitetyssä vedessä. Uuden pellettilämpölaitoksen myötä kylpylän, jäähallin ja loma-asuntojen lämmityksestä aiheutuneet hiilidioksidipäästöt putoavat yli 90 prosenttia.

Kylpyläkävijöihin heinäkuussa toteutettu muutos ei vaikuttanut, sillä uuteen lämmitysjärjestelmään siirryttiin ilman katkoksia. Aiemmin lämmityksessä käytettiin pellettien lisäksi öljyä. Jatkossa öljykattiloita käytetään ainoastaan varaenergianlähteenä poikkeustilanteissa.

Olemme tästä uudistuksesta erittäin iloisia ja ylpeitä. Tämä tukee vastuullista liiketoimintaamme ja samalla myös monen asiakkaamme arvomaailmaa. Meille voi tulla hyvällä omallatunnolla viettämään kylpylälomaa, sanoo Peurungan toimitusjohtaja Seppo Virta. Peurunka on mukana Visit Jyväskylän kautta myös Visit Finlandin vetämässä Sustainable Travel Finland -matkailuhankkeen pilotissa, jonka avulla pyritään kehittämään kestävän matkailun näkökulmaa erityisesti kansainvälistäkin matkailua ajatellen.

Uuden pellettilämpölaitoksen toteutti energia- ja vesiyhtiö Adven, joka myös operoi sitä.

Uusi kattilalaitos on entistä toimintavarmempi, sillä se on toteutettu uusimmalla tekniikalla. Lisäksi laitoksen lämmitysteho tuplaantuu: aiemman kattilalaitoksen teho oli yhden megawatin, nyt rakennetun uuden laitoksen teho puolestaan kaksi megawattia, kertoo Advenin tuotantopäällikkö Timo Maaskola.

Paikallisyritysten yhteistyöllä lämpöä

Kylpylähotellin päärakennuksen 7500 neliömetrin tilat, 3000-4500 kuutiota allas- ja pesuvettä, jäähalli sekä loma-asunnot lämmitetään kotimaisilla puupelleteillä. Polttoaine eli pelletit hankitaan tällä hetkellä lähialueen puunjalostusteollisuudelta. Myös uuden lämpökeskuksen tekniikka on lähialueelta, reilun sadan kilometrin päästä Kyyjärveltä.

Peurungan uusi kylpylärakennus valmistui vuonna 2011. Kylpylässä on vuosittain keskimäärin 170 000 kävijää. Kylpylässä on yhteensä 10 allasta ja muun muassa 130-metrinen vesiliukumäki, joka on yksi pohjoismaiden pisimmistä. Koko Peurungan matkailualueella käy vuosittain n. 300 000 lomailijaa.

Lisätiedot:

  • Adven Oy, tuotantopäällikkö, Timo Maaskola, timo.maaskola@adven.com puh. +358 50 583 1779
  • Peurunka Oy, toimitusjohtaja Seppo Virta, seppo.virta@peurunka.fi puh. +358 20 751 6500

Adven

Meitä advenilaisia ohjaa tarkoitus: Advantage in energy. For business, people and planet. Olemme osa ratkaisua ilmastonmuutoksen torjunnassa ja uskomme, että ympäristöä säästävien energiaratkaisujen avulla, jotka etsimme, rakennamme ja kehitämme yhdessä asiakkaidemme kanssa, voimme vaikuttaa yritysten, ihmisten ja maapallon tulevaisuuteen.

Adven on johtava energia- ja vesiratkaisujen tarjoaja Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Tuotamme teollisuudelle höyryä, lämpöä ja kylmää sekä toteutamme erilaisia ratkaisuja energia-, vesi- ja materiaalitehokkuuden edistämiseksi. Kiinteistöille tuotamme lämmitystä ja viilennystä kaukolämmöllä sekä kiinteistökohtaisilla ratkaisuilla, joissa hyödynnämme muun muassa bio- ja geoenergiaa. Liiketoimintamallimme perustuu kokonaispalveluun ja pitkäaikaiseen kumppanuuteen.

Liikevaihtomme on 200 meur ja taseen loppusumma 800 meur. Meillä on lähes 40 vuoden kokemus ja palveluksessamme on noin 370 ammattilaista. Operoimme yli 300 energialaitosta, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 1900 MW.

www.adven.fi